Van de Nederlandse ondernemers in het mkb ziet 83 procent het aantrekken van klanten als de grootste uitdaging voor het bedrijf.

Op de tweede en derde plaats staan het verhogen van de omzet en het handhaven van de winstgevendheid, zo blijkt dinsdag uit de Future of Business Survey, een samenwerkingsverband van de OESO, de Wereldbank en Facebook, dat doorlopend gegevens over het ondernemersklimaat verzamelt.

Ook het ontwikkelen van nieuwe producten en behouden en werven van vaardige medewerkers worden gezien als uitdagingen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse ondernemers bovengemiddeld positief zijn over de huidige en toekomstige situatie van hun bedrijf. Zes op de tien mkb’ers zijn positief gestemd over het heden en drie kwart ziet de toekomst rooskleurig in. Het Europese gemiddelde ligt op respectievelijk 44 procent en 60 procent.

De afgelopen zes maanden zag 18 procent van de ondernemers het aantal medewerkers toenemen, 3 procent zag een afname en bij 79 procent was geen verandering te zien op het gebied van banengroei. Voor het komende halfjaar verwacht 22 procent groei van het aantal medewerkers, terwijl 2 procent een afname voorziet. 76 procent denkt geen verandering te zien van het aantal werknemers.

bron: Nu.nl  18-01-2017