Bij het inhuren van consultancy diensten wordt meestal gezocht naar een specialist die veel kennis heeft van de industrie waarin je eigen organisatie opereert. Daar zijn hele goede redenen voor. Ze kunnen gemakkelijk meedenken met de mensen uit jouw team, snappen snel wat je bedoelt en nemen een berg aan ervaring mee, opgedaan bij collega’s uit de sector. Ze hebben weinig introductie nodig en beschikken vaak over de laatste kennis uit de industrie.

Consultancy firma’s en met name de grote partijen spelen hierop in door zich te organiseren in industrie praktijken, waar de specialisten bij elkaar zitten. Dat is praktisch om redenen van marketing en verkoop, snelle inzetbaarheid en kennisdeling. Al snel wordt je als consultant klaargestoomd om te excelleren in een bepaalde industrie.

So far so good. Maar waarom dan dit artikel? Altijd zo geweest?
In vroeger tijden werden bij consultancy firma’s en met name de kleine boutiques de slimste jongens en meisjes van de klas gerekruteerd en geconfronteerd met verschillende klanten uit allerlei industrieën. Dat maakte ze scherp en gaf ze de gelegenheid om opgedane kennis, cross-industry toe te passen, in plaats van de overtuiging te ontwikkelen dat elke industrie uniek is en onvergelijkbaar met andere sectoren.

Zo kon het voorkomen dat een consultant die in de haven heeft gewerkt aan een logistieke casus, daarna naar inefficiënties in de procesvoering bij een verzekeraar gaat kijken. En warempel, door toepassing van logistieke concepten wordt die verzekeraar beter. Of dat een consultant een logistiek traject bij een papierfabriek deed en daarna analogieën zag bij zijn volgende project voor een farmaceut. Op de ogenschijnlijk domme vraag van deze consultant antwoordde de farmaceut of verzekeraar: “Dat doen we altijd al zo, dat is toch logisch?”. Maar voor de buitenstaander was het helemaal niet logisch. Zijn gezonde jonge verstand zegt dat het extreem onlogisch is. En in zijn hart weet die directeur dat ook en besluit er wat aan te doen.

Meer in huis halen
Dus wat wordt het dan, een moderne specialist of een ouderwetse generalist? Stel jezelf drie gewetensvragen bij de volgende keer dat je een externe consultant overweegt. Als je niet in staat bent om specialisten uit je eigen team te halen, zit je dan überhaupt nog wel in de wedstrijd, laat staan de juiste? Kan je onderscheidende strategieën ontwikkelen met consultants die gespecialiseerd zijn in jouw industrie? Heb je wel de juiste sparringpartner in een consultant die hetzelfde weet en denkt als jij?

Goed opgeleide generalisten met gezond verstand uit de buitencategorie hebben een aantal zeer pregnante voordelen ten opzichte van doorgewinterde specialisten. Ze denken sneller – Ze hebben een beter getraind analytisch vermogen omdat ze elke keer opnieuw moeten bedenken hoe iets in elkaar zit binnen de tijdspanne van een conversatie. Ze denken anders – Het zijn ‘dwarsdenkers’ en kunnen door ‘geïnformeerd associëren’ nieuwe oplossingen vinden terwijl specialisten ‘rechtuitdenkers’ zijn, die de context van de industrie niet verlaten. Ze confronteren – Door ogenschijnlijk domme vragen te stellen, kunnen generalisten ingesleten maar inefficiënte patronen blootleggen die niemand anders waarneemt. Ze staan stil bij het waarom – Ze vragen eerst naar het ‘Waarom?’ omdat ze willen doorgronden hoe het in elkaar zit. Specialisten slaan vaak het waarom over en steken meteen over naar het ‘hoe’ en ‘waarmee’. Ze dagen uit – Door te komen met voorbeelden uit andere omgevingen laten ze zien hoe het ook kan en welke nog niet platgetreden paden er zijn. Ze zijn creatiever – Creatieveling willen steeds wat anders en worden verveeld van herhaling. Ze storten zich met volle energie op iets nieuws.

De juiste sparringpartner
ColorfulEyeUiteindelijk gaat het erom dat je de concurrentie te slim af bent. Laat je daarom assisteren door slimmeriken die veel verschillende dingen hebben gezien. Zij kunnen het onderscheidend vermogen brengen terwijl je zelf de industrie kennis hebt en kan beoordelen wat wel en niet werkt. Die samenwerking is vele malen beter dan de groupthink van een team van allemaal gelijkgestemden. Dus als je binnenkort een consultant nodig hebt, vraag dan om een lijst met opdrachten en beoordeel de veelzijdigheid. Ga vervolgens in discussie over jouw business en laat hem zijn analytisch en associërend vermogen aantonen. Als hij je bij kan houden, is het een prima keuze. Als jij hem niet kunt bijhouden is het een nog betere keuze en heb je de juiste sparringpartner gevonden.
bron: Daan van Eijck